Comunicat de presa – Lansarea Raportului privind documentarea abuzurilor fortelor de ordine.

Coperta raport

Asociatia Carusel, impreuna cu RHRN – Romanian Harm Reduction Network, au lansat azi, 15.10.2015, Raportul „Dreptate pentru Dinte!”. Documentul prezinta rezultatele activitatilor de documentare si sesizare a abuzurilor reprezentantilor fortelor de ordine in randul persoanelor apartinand unor grupuri vulnerabile (persoane care consuma droguri, practica sexul comercial, traiesc pe strada si/sau traiesc cu HIV). Acest proiect s-a derulat in memoria lui Gabriel Daniel Dumitrache, zis Dinte, in varsta de 26 de ani, decedat in data de 4 martie 2014, in garajele Sectiei 10 Politie din Bucuresti. Un rezumat al raportului poate sa fie descarcat aici.

 

Activitatile de documentare, sesizare si monitorizare a abuzurilor reprezentantilor fortelor de ordine au fost derulate timp de un an, in perioada 01.10.2014 – 30.09.2015, in mai multe zone din Bucuresti. O echipa a Carusel a petrecut aproximativ o mie de ore pe strada, in parcari si in apropierea sectiilor de politie, in incercarea de a documenta abuzurile fortelor de ordine asupra persoanelor care apartin unor grupuri vulnerabile.

 

Ana Mohr lucreaza la Carusel si este una dintre persoanele care au contribuit direct la documentarea cazurilor prezentate in raport: La inceput oamenii erau suspiciosi, nu le venea sa creada ca cineva se intereseaza de problemele pe care le au cu agentii de politie. Am descoperit povestile lor legate de abuzurile politiei, iar la scurt timp am inceput sa le observ direct, pentru ca multe se desfasurau sub privirile mele

 

Cazurile de abuz sunt greu de demonstrat, multe victime renunta pe parcurs.

 

Concluziile raportului “Dreptate pentru Dinte!”, declara Marian Ursan, Directorul Executiv al Asociatiei Carusel, indica faptul ca nimic nu s-a schimbat. Reprezentantii fortelor de ordine continua sa bata, sa umileasca, sa ameninte si sa discrimineze, in special persoanele care provin din randurile grupurilor vulnerabile si marginalizate, dar si jurnalisti sau persoane integrate socio – economic. O persoana care se considera victima unui abuz al fortelor de ordine are mult de lucru pentru a demonstra ca i-au fost incalcate drepturile. Martori, inscrisuri, certificate medico-legale si multe drumuri. Fara asistenta juridica specializata, multe persoane renunta.

 

Cu toate acestea, raportul scoate la suprafata o serie de abuzuri.

 

G.D. are 37 de ani si pentru a-si castiga existenta lucreaza ca parcagiu, de obicei in zona Strazii Ilfov. In seara zilei de 11 februarie 2015, in jurul orei 20:00, acesta se afla in zona Palatului CEC, la intersectia dintre Str. Ilfov si Str. Mihai Voda. Dupa ce l-au legitimat, i-au facut proces verbal si i-au dat amenda, unul dintre agentii de politie care il oprisera pe G.D. a vrut sa-l lase sa plece, dar colegul sau a insistat sa fie dus la sectie. Odata ajuns la sectie, G.D. a fost obligat sa se dezbrace de la brau in jos, pana la chilot, iar in momentul in care era cu pantalonii in vine, agentul care a insistat ca el sa mearga la sectie a inceput sa-l loveasca cu bastonul de cauciuc (tompha). Victima sustine ca a fost lovit aproximativ 20 de minute peste maini, spate, brate, picioare, genunchi si talpi, si a fost pus sa faca alternativ flotari si genuflexiuni.

 

A.C. are 35 de ani si a fost consumator de droguri timp de 12 ani, iar din anul 2014 se afla in tratament substitutiv cu metadona; din luna noiembrie 2014 a inceput tratamentul antiretroviral (ARV). Acesta detine o pensie de invaliditate de gradul I, cu insotitor, si o pensie de handicap de gradul II. Pe data de 10 iunie 2015, in jurul orei 15:00, A.C., impreuna cu un cunoscut, a fost oprit de patru jandarmi, imbracati in civil. Dupa ce A.C. i-a prezentat unui jandarm pastilele de metadona pe care le avea asupra lui si cele doua retete, unul dintre jandarmi l-a intrebat daca mai detine si alte substante. A.C. i-a raspuns ca traieste cu HIV si ca are tratamentul antiretroviral la el. In acest moment, un alt jandarm a inceput sa strige Ce, ba, ai SIDA?, indeajuns de tare cat sa fie auzit de cei din jurul lor. Cand A.C. i-a cerut sa vorbeasca mai incet, jandarmul i-a replicat: Si ce, ba, ti-e rusine cu ce ai?. Medicamentele ARV au fost confiscate, sub suspicinea ca au continut stupefiant. Autorii raportului considera ca atat comportamentul violent al jandarmilor, cat si privarea de tratament a lui A.C. reprezinta rele tratamente.

 

Nu doar cei vulnerabili devin victime ale politiei.

 

Stefan Mako este un jurnalist afiliat Casei Jurnalistului, o comunitate de reporteri care publica reportaje si investigatii in mediul online. Timp de mai multe luni, Stefan Mako a investigat moartea lui Dinte. Pe data de 02.03.2015, acesta se afla la intersectia dintre Str. Ilfov si Str. Mihai Voda.

[...]Agent de politie: Eu iti spun asa, din punctul meu de vedere, ca te-am vazut prima data: pur si simplu, am o problema cu voi, cu rasa voastra! (n.r. etnia maghiara). Daca te prind la parcare, te execut! Pe tine personal! Deci am fost foarte umilit de rasa voastra la noi in tara! Am fost foarte umilit! Te execut la lege! Nu altceva, sa zici ca am ceva cu tine, sa te iau la bataie! Nu, sa zici ca sunt aici smecher ca sunt in Romania! Nu!

Stefan Mako: Si eu sunt tot in Romania!

Agent: Legal te fac! Legal, va dau la TVR! Da’ va si spun de ce, motivu’: ca sa va duceti… tu la randul tau, sa le mai spui la zece: „Ba, uite ca s-au pus romanii pe noi! Vor sa ne faca rau”. Legal! Nu e frumos, fratilor, sa veniti la noi in tara sa ne spuneti ca nu vorbiti romaneste! [...]

 

Recomandarile raportului sunt variate si incep cu necesitatea modificarii masurii administrative de conducere a persoanelor la sediul politiei, astfel incat acestea sa fie mai putin expuse abuzurilor pe drum catre si in sectiile de politie; sanctionarea disciplinara a agentilor impotriva carora s-au facut plangeri penale si eliminarea practicii de a mentine in functie, in contact direct cu publicul, politistii acuzati de purtare abuziva. De asemenea, raportul recomanda dotarea tuturor sectiilor de politie cu sisteme de supraveghere video, inclusiv in subsoluri, in curti sau alte spatii in care politistii pot comite abuzuri, dar si instruirea agentilor de politie si jandarmerie cu privire la drepturile omului, antidiscriminare, HIV si TBC.

 

Comunicatul de presa este disponibil aici. Pentru mai multe informatii, persoana de contact este Ana Mohr, telefon: 0742 157 627; e-mail: ana.mohr@carusel.org.

 

 

Lansarea raportului reprezinta o activitate din cadrul proiectului „Dreptate pentru „Dinte”!”, desfasurat de catre CARUSEL, in parteneriat cu RHRN, in perioada 01.10.2014 – 30.09.2015. Scopul proiectului este de a promova respectarea drepturilor omului in sectiile de politie prin documentarea cazurilor de abuz si prin sesizarea acestora.

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

CIVIC CIVIC CIVIC

CIVIC CIVIC CIVIC CIVIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *