Conferinta „Hepatita C poate sa fie prevenita si tratata!”

In data de 31 octombrie 2014, CARUSEL si Agentia Nationala Antidrog (ANA) au organizat conferinta „Hepatita C poate sa fie prevenita si tratata!”. Evenimentul a avut loc la Hotel Europa Royale, Bucuresti.

 

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului CorrelationHepatitis C Initiative, cu sprijinul financiar oferit prin Programul de Informare si Prevenire a Consumului de Droguri al Uniunii Europene. Proiectul si-a propus sa imbunatateasca cunostintele legate de politicile privind hepatita C in randul persoanelor care consuma droguri, abilitatile reprezentantilor grupului tinta si ale profesionistilor din domeniile prevenirii, consilierii, testarii si tratamentului virusului hepatitic C (VHC) si sa influenteze politicile nationale la nivel national si european. Acest eveniment a fost co-finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

 

Printre invitatii care au sustinut o prezentare in cadrul conferintei s-au numarat domnul chestor de politie Sorin Oprea, directorul Agentiei Nationale Antidrog; Dr. Heike Zurold din cadrul Centrului de Cercetare Interdisciplinara a Toxicomaniilor, Universitatea din Hamburg, Germania; Dr. Adrian Marinescu – Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”; Cristina Enescu – Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania  (APAH-RO); Valentin Siminov, Director Executiv al Romanian Harm Reduction Network si Monica Dan, Coordonator in cadrul ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA.

 

Evenimentul a reunit participanti din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Facultatii de Moase si Asistenta Medicala „Carol Davila”, Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, consumatori de droguri, reprezentanti ai Serviciului de Prevenire a Criminalitatii din DGPMB, ai retelelor private de sanatate, ai ONG-urilor, cat si ai companiilor farmaceutive active in domeniu.

 

Printre subiectele discutate in cadrul intalnirii se numara cele privind finantarea programelor de reducere a riscurilor de catre Guvern, disponibilitatea programelor de prevenire, testare si tratament VHC in randul persoanelor care consuma droguri in penitenciar, costurile si disponibilitatea tramentului pentru hepatita C, accesul la tratament si dificultatile sociale intampinate de cele mai vulnerabile persoane care consuma droguri (persoane fara adapost si/sau fara acte de identitate).

 

Conferinta a oferit mediul propice pentru dezbaterea dificultatilor intampinate in testarea, diagnosticarea si tratamentul VHC in randul persoanelor care consuma droguri, cat si pentru viitoare colaborari intre factorii interesati.

 

 

Asociatia Carusel a lansat, in cadrul intalnirii, varianta in romana a Manifestului „Hepatita C: Acces la Prevenire, Testare, Tratament si Ingrijire pentru Persoanele care Consuma Droguri.” Manifestul a fost  lansat la Berlin, in data de 23 octombrie 2014, in cadrul Conferintei Europene despre Hepatita C si Consumul de droguri – „Need for action: End the silence on Hepatitis C”. Acesta reprezinta un apel catre institutiile care elaboreaza politici nationale si europene pentru a asigura un nivel de acces ridicat si de calitate la tratamentul pentru hepatita C in randul grupurilor marginalizate. Manifestul poate fi semnat accesand acest link .

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *