Feminismul are nevoie de lucratoarele sexuale. Lucratoarele sexuale au nevoie de feminism

feminists for sex workers

Foto: www.feministsforsexworkers.com/

 

Cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, Comitetul International pentru Drepturile Lucratoarelor si Lucratorilor Sexuali din Europa (ICRSE) lanseaza un document de pozitie care analizeaza intersectia dintre drepturile lucratoarelor sexuale si drepturile femeii.


Documentul se doreste a fi un instrument adresat lucratoarelor sexuale, activistelor din miscarea pentru drepturile femeii, cat si factorilor de decizie, pentru a intelege diversitatea si complexitatea vietii lucratoarelor sexuale si a eforturilor acestora.

 

Lucratorii si lucratoarele sexuale din Europa si Asia Centrala traiesc si lucreaza adesea in conditii precare si periculoase. Motivele pentru aceste situatii sunt incriminarea sexului comercial, precarizarea muncii lor, feminizarea saraciei si violenta structurala, institutionala si interpersonala impotriva femeilor si a persoanelor LGBT. Acest document de pozitie exploreaza intersectia dintre ideologiile feministe, drepturile femeilor si drepturile lucratorilor si lucratoarelor sexuale si idealurile feministe care sunt incluse si sustinute in activismul sexului comercial. Documentul face apel la miscarea feminista sa ia in considerare numeroasele dovezi in sprijinul dezincriminarii sexului comercial, sa construiasca aliante cu lucratorii si lucratoarele sexuale si organizatiile acestora si sa sprijine in mod activ drepturile lucratorilor sexuali si decriminalizarea sexului comercial.

 

In plus fata de lansarea acestui document de pozitie, ICRSE a participat la redactarea unui Manifest feminist in sprijinul drepturilor lucratorilor si lucratoarelor sexuale. Manifestul, disponibil si in limba romana, isi doreste sa faca vizibil suportul organizatiilor feministe, comunitatilor si indivizilor pentru recunoasterea sexului comercial ca munca si dezincriminarea acestuia.

 

Manifestul a fost semnat de mai mult de cincizeci de organizatii si comunitati pana in prezent. Semnatarii fac apel la miscarea feminista sa isi concentreze resursele asupra includerii si amplificarii vocilor lucratorilor si lucratoarelor sexuale in miscare si sa inceteze promovarea cadrelor legislative care s-au dovedit a fi in detrimentul lucratorilor/ lucratorelor sexuale.

 

Link-uri utile:

ICRSE: http://www.sexworkeurope.org/

„Document de pozitie” http://www.sexworkeurope.org/news/general-news/feminism-needs-sex-workers-sex-workers-need-feminism-sex-worker-inclusive-womens

Manifest feminist in sprijinul drepturilor lucratorilor si lucratoarelor sexuale : http://feministsforsexworkers.com/manifest-feminist-in-sprijinul-drepturilor-lucratoarelor-si-lucratorilor-sexuali/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *