Inca un parcagiu “sanctionat” de un politist conform bunului lui plac

poza politia

Raport asupra cazului G.D.

COMUNICAT DE PRESA

 

Inca un parcagiu “sanctionat” de un politist conform conform bunului lui plac.

Un politist de la sectia 17 este acuzat de catre un barbat de 37 de ani (G.D.) ca, dupa ce a fost identificat si amendat pentru ca lucreaza ca “parcagiu” in zona Palatului CEC, a fost condus la sectia 17 de Politie, a fost obligat sa se dezbrace de la brau in jos pana la chilot, timp in care i-au fost aplicate mai multe lovituri peste maini, spate, brate, picioare, genunchi si talpi, timp de 20 de minute.

 

Victima a relatat reprezentantilor APADOR-CH ca in timp ce ii erau aplicate lovituri cu bastonul de cauciuc, cu coatele si pumnul, politistul agresor s-a oprit de 3 sau 4 ori si l-a pus sa faca alternativ flotari si genuflexiuni. Un alt politist, martor la eveniment, a refuzat sa-l bata, desi i s-a sugerat sa o faca de catre politistul agresor, care a continuat sa-l bata afirmand “lasa-l  in mortii lui de tigan, are avocat, nu? Imi faci tu mie reclamatie, ma?”.

 

Acest incident a inceput in seara zilei de 11 februarie 2015, in jurul orei 20:00, timp in care victima se afla in zona Palatului CEC, la intersectia dintre Str. Ilfov si Str. Mihai Voda. CARUSEL si APADOR-CH au realizat un Raport asupa cazului G.D.. Organizatiile constata cu ingrijorare faptul ca s-au inmultit cazurile de persoane vulnerabile (“parcagii”), de etnie roma, conduse “administrativ” la sediul politiei si supuse la rele tratamente.

 

Asociatiile cred ca privarea de libertate a lui G.D., loviturile incasate in sectia 17, faptul ca a fost pus sa se dezbrace cat si sa faca flotari si genuflexiuni reprezinta tratament inuman si degradant si au avut un caracter strict punitiv, motivat de faptul ca victima a “indraznit” sa afirme ca va face reclamatie atunci cand a fost amenintat cu bataia. In acest caz a fost incalcat articolul 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului – „nimeni nu poate fi supus torturii ori tratamentelor inumane si degradante.” Cazul confirma din nou vulnerabilitatea persoanei conduse “administrativ” la sediul politiei. Aceasta persoana, desi privata de libertate ca si un arestat sau retinut, este lipsita de orice mijloc legal de aparare.

 

CARUSEL si APADOR-CH au cerut IGPR sa dispuna urgent o ancheta cu privire la abuzurile politistului care l-a batut pe G.D.. De asemenea, trebuie anchetati si ceilalti politisti si persoane prezente in sediu pentru lipsa de reactie eficienta fata de brutalitatile comise de colegul lor. Victima (G.D.), reprezentata de avocatul Nicoleta Popescu, a depus in luna martie o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti impotriva politistului de la sectia 17.

 

Initiativa organizatiei impotriva abuzurilor politistilor reprezinta una din activatile din cadrul proiectului „Dreptate pentru „Dinte”!”, desfasurat de catre Asociatia Carusel, in partneriat cu RHRN, in perioada 01.10.2014 – 31.07.2015. Scopul proiectului este de a promova respectarea drepturilor omului in sectiile de politie prin documentarea cazurilor de abuz si prin sesizarea acestora.

 

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

 

Pentru mai multe informatii:

Marian Ursan, Director Executiv,

Asociatia Carusel

Tel./Fax: 031 425 78 97

E-mail: marian.ursan@carusel.org

logo asociatia carusel    RHRN-logo   logo apador ch
fondul inocare civica logo logo FDSC logo ceetrust lg_NEW_raifaisen_banc_slog

2 păreri la “Inca un parcagiu “sanctionat” de un politist conform bunului lui plac

    • Inca un caz in care uitam de primii abuzati si pentru care nu exista nici o forma de a scapa de abuz. Eu unul ii multumesc politistului pentru ce a facut. Eu cand imi gasesc masina zgariata de parcagii, ce sa fac? Cand ma agreseaza verbal si fizic? Sun la politie. Si daca aplica legea ii da o amenda care ramane neplatita si isi vede de treaba si il agreseaza pe urmatorul sofer. Ce sa fac, sa-l dau in judecata pe parcagiu? Sa fim seriosi. Fix la rele tratamente trebuie supusi aceste animale ale oraselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *