Access to healthcare for people facing multiple health vulnerabilities

MdM

Cu toate ca dreptul femeilor insarcinate si al copiilor la asistenta medicala este unul dintre drepturile fundamentale, universale si esentiale ale omului, mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate intalnite de echipele Médecins du Monde (MdM) in 10 tari (Belgia, Elvetia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Olanda, Suedia, Turcia si Regatul Unit al Marii Britanii), in anul 2014, nu au avut acces la ingrijire prenatala. Doar o treime din copiii clienti ai MdM au fost vaccinati impotriva oreionului, rujeolei si rubeolei. Desi numarul documentelor internationale si angajamentele statelor europene care asigura drepturile fundamentale si universale ale oamenilor este impresionant, in practica, aceste promisiuni raman prea des doar cuvinte, si nu un progres efectiv.

 

Reteaua Internationala a “Doctors of the World” – “Médecins du Monde” (MdM), din care Asociatia Carusel face parte, a lansat,  pe data de 18 mai 2015, un nou raport European “Access to healthcare for people facing multiple health vulnerabilities. Obstacles in access to care for children and pregnant women in Europe”. Documentul se bazeaza pe 41.238 consultatii medicale si sociale individuale cu 22.171 de persoane in noua  tari europene, in 2014 si este insotit de un Infografic cu principalele rezultate.

 

Dreptul femeilor insarcinate si copiilor la servicii de sanatate este unul dintre drepturile fundamentale, universale si esentiale ale omului. Totusi, acest raport constata ca mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate intervievate (54,2%) nu au avut acces la ingrijire prenatala. O majoritate covarsitoare dintre acestea (81%) nu aveau asigurare de sanatate. Mai putin de 1% dintre femeile insarcinate migrante (incluzand cetatenii UE) si-au parasit tara din motive legate de sanatate.

 

Doar o treime dintre copiii intalniti pe teritoriul Europei (34,5%) au fost vaccinati impotriva oreionului, rujeolei si rubeolei, si putin mai multi impotriva tetanosului (42,5%).

Aproapte toti pacientii echipelor MdM (91,3%) traiau sub pragul saraciei. Marea majoritate (84,4%) au fost victime ale unui act de violenta cel putin o data.

 

Aproape doua treimi din pacienti  (62,9%) nu au avut asigurare de sanatate, in principal din cauza legilor restrictive care exclud anumite grupuri. Cele mai intalnite bariere in accesarea serviciilor medicale au fost incapacitatea de a plati pentru servicii (27,9%) si problemele administrative (22%). Ca urmare, 22,9% dintre pacienti si-au perceput starea de sanatatea fizica ca (foarte) rea; cat despre starea de sanatate mintala, numarul acestora se ridica la 27,1%.

 

De asemenea, datele spulbera in mod clar mitul turismului de sanatate in Europa in randul migrantilor care traiesc sub pragul saraciei: doar 3% dintre migrantii intalniti de MdM au migrat din motive de sanatate, perioada medie in care migrantii au trait in tarile in care s-a realizat studiul, inainte de a fi consultati de doctorii MdM, fiind de 6,5 ani, iar doar 9,5% din migranti cu boli cronice isi cunosteau statutul inainte de a veni in Europa.

 

Desi factorii de decizie europeni recunosc tot mai mult impactul crizei economice si al masurilor  de austeritate asupra accesului la servicii de sanatate, putine lucruri s-au schimbat, in practica, pentru oamenii care traiesc sub pragul saraciei. MdM indeamna statele membre si institutiile UE sa asigure functionarea unor sisteme de sanatate publica universale, construite pe principiile solidaritatii, egalitatii si echitatii, disponibile pentru toti cei care traiesc intr-un stat membru al UE. Toti copiii care locuiesc in Europa  trebuie sa aiba acces deplin la programele nationale de imunizare si la ingrijirea pediatrica. Toate femeile insarcinate trebuie sa aiba acces la servicii de interupere a sarcinii, ingrijire prenatala si postnatala si de nastere in conditii de siguranta.

 

Médecins du Monde indeamna toti profesionistii din sistemul medical sa ingrijeasca toti pacientii, indiferent de statutul acestora sau de barierele legale existente, in conformitate cu Declaratia Drepturilor Pacientilor a Asociatiei Medicale Mondiale.

Raportul complet de 138 de pagini care prezinta rezultatele tuturor analizelor este disponibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *