STORY_S

Asociatia Carusel cauta traducator pentru proiectul european STORY_S. Obiectivul general al proiectului este cresterea constientizarii si combaterea stereotipurilor despre persoanele de etnie roma, precum si cresterea integrarii sociale prin sustinerea si stimularea acestora in a urma cariere de succes prin intermediul abordarilor de tip participativ si educatori intre egali. Proiectul are o durata de doi ani (ianuarie 2018 – decembrie 2019) si se desfasoara in patru tari (Italia, Bulgaria, Spania, Romania). Carusel este partener in cadrul proiectului pentru Romania.

 

Pentru mai multe detalii legate de cerintele, responsabilitatile si sarcinile traducatorului in proiectul Story_S, se pot consulta Termenii de Referinta.

 

Cei interesati sunt invitati sa trimita CV-ul si o oferta financiara pe adresa office@carusel.org, pana la data de 09.10.2019, ora 16:00.

Carusel lanseaza primul dus mobil pentru persoanele fara adapost din Romania

IMG-20190913-WA0002

Asociatia Carusel lanseaza un nou proiect adresat persoanelor fara adapost din Bucuresti – Dusul Mobil. Initiativa este derulata de Asociatia Carusel si sustinuta de ING Bank Romania si Kaufland Romania, reprezentand un demers unic in Romania.

 

Dusul mobil va oferi posibilitatea efectuarii igienei corporale pentru peste 200 de persoane fara adapost, care vor putea utiliza regulat acest serviciu. De asemenea, proiectul urmareste inlesnirea accesului la servicii, facilitati si materiale de mentinere a igienei personale pentru 850 persoane fara adapost sau care locuiesc in spatii inadecvate din Bucuresti.

 

”Prin acest proiect ne propunem sa contribuim la recapatarea starii de bine, chiar a demnitatii oamenilor care se confrunta cu dificultati semnificative, iar un prim pas il reprezinta efectuarea igienei corporale si spalarea hainelor. Sigur ca nu este suficient, insa credem ca impreuna putem merge catre cresterea accesului persoanelor fara adapost la piata muncii, spatii publice sau alte servicii.”

Dr. Marian Ursan, Director Executiv, Asociatia Carusel

 

Dusul mobil are la baza o autoutilitara special construita, adaptata si omologata pentru a oferi facilitati de realizare a igienei corporale. Aceasta este construita astfel incat sa functioneze prin conectarea la hidranti stradali, iar incalzirea apei se realizeaza printr-un sistem avansat pe baza de GPL, instalatia fiind astfel prietenoasa cu natura. De asemenea, autoutilitara este dotata cu doua masini de spalat si uscat rufe, precum si cu aparate pentru barbierit, tuns si uscat parul. Persoanele care vor accesa serviciile dusului mobil vor primi haine si incaltaminte provenite din donatii, dar si alte materiale de igiena personala (absorbante, lenjerie intima etc.), isi vor putea incarca telefoanele mobile si vor avea acces la internet prin intermediul unei retele Wi-Fi gratuite.

 

Începând cu septembrie 2019, Dusul mobil va stationa in diferite zone din Bucuresti, dupa un program bine-stabilit. Programul va fi promovat astfel incat serviciile oferite in cadrul autoutilitarei sa fie usor accesibile fiecarei persoane pentru care realizarea igienei personale este o provocare.

 

Despre Carusel

 

Asociatia Carusel a fost infiintata in anul 2011 de catre un grup de activisti si profesionisti din domeniul drepturilor omului si al reducerii riscurilor. Organizatia este activa in oferirea de servicii sociale pentru persoanele vulnerabile si marginalizate.

 

Despre ING Bank

 

ING Bank Romania este parte a ING Group, instituţie financiara internaţionala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţari. Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. 

Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viaţa şi in afaceri. In Romania, misiunea se reflecta in actiunile de responsabilitate sociala prin contributia la pilonii strategici de educatie financiara si antreprenoriat, dar si prin implicarea in proiecte sociale ce isi propun sustinerea comunitatilor locale si a persoanele care se afla in situatii dificile.

 

Despre Kaufland Romania

 

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine in 7 tari si o retea de 126 de magazine in Romania. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei consta in ideea ca lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecaruia, de aceea, in 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenta”, sub umbrela careia sunt comunicate toate actiunile de responsabilitate sociala. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale si urmaresc implementarea de programe sociale complexe ce se adreseaza unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informatii vizitati www.kaufland.ro.  

 

#picaturidebine #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc #credeminsolidaritate

Scoala de Vara 2019

Cover-Scoala-de-Vara-2019

Duminica, 30 iunie 2019, isi deschide portile, pe litoralul Marii Negre, cea de-a XI-a editie a Scolii de Vara „Grupuri de Risc si Servicii Sociale de Suport. Dreptul la nediscriminare”. Evenimentul este organizat de Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (UB-SAS), programul de master Grupuri de Risc si Servicii Sociale de Suport, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Asociatia Carusel, in parteneriat cu Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).

 

Timp de o saptamana, studenti si masteranzi din domenii precum asistenta sociala, sociologie, medicina, farmacie, stiinte politice, filosofie, psihologie, economie etc. vor participa la ateliere cu privire la drepturile omului, consum de droguri, sex comercial, consiliere pre- si post-test HIV si testare HIV, furnizare de servicii sociale adresate grupurilor de risc, cadrul legislativ si politici din domeniul drogurilor, feminism, LGBTQI+, procesul legiferarii, discriminare si politici anti-discriminare din Romania. Sesiunile vor fi sustinute de catre cadre didactice, experti in domeniul drepturilor omului si nediscriminarii si activisti in domeniul social.

 

Mai multe detalii, inclusiv formularul de inscriere pentru selectie, gasiti aici.

Cautam expert in social media

STORY_S

Asociatia Carusel cauta expert in social media pentru proiectul european STORY_S. Obiectivul general al proiectului este cresterea constientizarii si combaterea stereotipurilor despre persoanele de etnie roma, precum si cresterea integrarii sociale prin sustinerea si stimularea acestora in a urma cariere de succes prin intermediul abordarilor de tip participativ si educatori intre egali. Proiectul are o durata de doi ani (ianuarie 2018 – decembrie 2019) si se desfasoara in patru tari (Italia, Bulgaria, Spania, Romania). Carusel este partener in cadrul proiectului pentru Romania.

 

Pentru mai multe detalii legate de cerintele, responsabilitatile si sarcinile expertului in social media in proiectul Story_S, se pot consulta Termenii de Referinta.

 

Cei interesati sunt invitati sa trimita CV-ul si o oferta financiara pe adresa office@carusel.org, pana la data de 22.02.2019, ora 16:00.

Ateliere pentru Cresterea Constientizarii cu privire la formele de discriminare

STORY_S

Asociatia Carusel va invita la Ateliere pentru Cresterea Constientizarii cu privire la formele de discriminare si grupurile care pot fi afectate de acest tip de comportament. Scopul atelierelor este realizarea de materiale pe teme legate de discriminare folosind metoda PhotoVoice. Materialele reiesite din cadrul acestei activitati vor fi folosite ulterior in cadrul unei campanii antidiscriminare si expuse in cel putin 10 locuri publice din Bucuresti.

 

Atelierul este adresat tinerilor cu varste cuprinse intre 14-22 de ani.

Persoanele care provin din grupuri de minoritati ori s-au confruntat cu situatii de discriminare sunt incurajate sa participe.

 

Activitatea face parte din proiectul STORY_S – Springboard to Roma Youth Success, derulat in cadrul unui parteneriat international intre organizatii si institutii academice din Italia (Università degli Studi di Bergamo, BiR), Spania (Universitat Autònoma de Barcelona, Federación de Asociaciones Gitanas de Cataluña), Bulgaria (The Health and Social Development Foundation, Bulgarian Youth Forum) si Romania (Asociatia Carusel).

 

Mai multe detalii puteti gasi aici.

Story_S continua

STORY_S

Carusel continua desfasurarea activitatilor de mentorat in cadrul proiectului european Story_S – Springboard To Roma Youth Success. Cei 12 mentori au intalniri constante cu tinerii pe care ii mentoreaza, atat intr-un cadru individual, cat si la evenimente colective. Printre activitatile de grup la care au participat tinerii mentionam: piesa de teatru social despre invatamantul universitar, realizarera de materiale (fundite rosii) pentru campania de Ziua Mondiala SIDA, intalniri comune intr-un mediu informal pentru o mai buna coeziune a grupului etc. De asemenea, in functie de interesul si nevoile mentoratilor, au avut loc intalniri individuale in diverse medii si cu scopuri variate, de la participarea la evenimente sportive (meci de fotbal, maraton), la acompanierea unui mentorat la doctor si la institutii publice pentru realizarea unor acte, la muzee si expozitii etc.

 

 

De asemenea, in luna ianuarie 2019 vor avea loc, in Bucuresti, „Atelierele pentru cresterea constientizarii” la care vor participa 48 de tineri (mentorati in cadrul proiectului alaturi de prieteni, cunostinte) sub coordonarea echipei de proiect si a expertului in comunicare. Scopul acestor ateliere este realizarea de materiale (postere) despre anti-discriminare folosind metodologia PhotoVoice. Atelierele se vor desfasura in toate cele patru tari conform directiilor stabilite in proiect si detaliate la a doua intalnire internationala de la Sofia, 20-21 septembrie.

 

 

Proiectul european Story_S – Springboard To Roma Youth Success are ca scop sprijinirea tinerilor de etnie roma in continuarea studiilor si urmarea unei cariere de succes. Activitatea principala a proiectului consta in desfasurarea unui program de mentorat intre egali pentru tineri romi cu varsta cuprinsa intre 14 – 25 ani care sunt inscrisi in sistemul de invatamant secundar sau tertiar. Ne propunem ca la sfarsitul acestui proiect, cu sustinerea mentorilor si a echipei Carusel, tinerii mentorati sa constientizeze importanta continuarii studiilor. Proiectul este realizat in parteneriat cu universitati si organizatii din Italia, Spania si Bulgaria.

1 decembrie – Ziua Mondiala SIDA

2018 carusel zms

Artista Sorina Vazelina a realizat posterul pentru editia din acest an al campaniei Ziua Mondiala SIDA.  In afis sunt reprezentate cateva scene din traseul complex al acordarii de servicii socio-medicale persoanelor care traiesc cu HIV in Bucuresti. Iar primul pas pentru a oferi servicii acestor persoane, care provin din categorii diverse, este cunoasterea statusului serologic. In linie cu tema stabilita de UNAIDS, campania de anul se centreaza astfel pe un apel la testare si cunoasterea statusului.

Testare HIV – Hepatite

3

 

Peste 120  de persoane au fost testate gratuit in cadrul Saptamanii europene a testarii HIV-Hepatite 2018. Campania a continuat demersul de crestere a numarului de testari si de promovare a beneficiilor testarii timpurii.

 

CARUSEL a derulat activitati de informare, distribuire de prezervative si fundite pentru a marca Ziua Mondiala SIDA si testare gratuita HIV, hepatita B si C la sediul din Schitu Magureanu al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti, in perioada 26-27 noiembrie. De asemenea, in perioada 28-29 noiembrie au fost realizate testari rapide gratuite si in Centrul de Servicii Sociale GORE, din incinta Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”. Testarile au fost realizate de catre membrii echipei Carusel si au fost insotite de consiliere pre si post testare. In cazul unui rezultat pozitiv, CARUSEL va asigura serviciul de acompaniere catre spitalele de boli infectioase din Bucuresti pentru confirmarea rezultatului.

Aflata la a sasea editie, Saptamana europeana a testarii HIV-Hepatite este o campanie internationala care incurajeaza organizatiile partenere din Europa sa-si uneasca eforturile pentru promovarea testarii timpurii.

 

Mai multe detalii aici: http://www.testingweek.eu/home.

European Harm Reduction Conference

conference

Peste 350 de participanti au luat parte la a patra editie a European Harm Reduction Conference care a avut loc pe 21-23 noiembrie 2018, in Bucuresti.

 

Specialisti din domeniul reducerii riscurilor au participat, timp de 3 zile, la peste 30 de sesiuni care au tratat diverse subiecte precum bune practici si abordari inovative in Harm Reduction (HR), discutii aplicate despre consum de droguri, tratamente pentru heptatite/HIV sau prevenirea supradozei, provocari si acces la resurse pentru HR in diverse contexte nationale si regionale, necesitatea destigmatizarii consumatorilor de droguri si a persoanelor care traiesc cu HIV, advocacy in domeniul HR, decriminalizare si nevoia de reformare a politicilor publice legate de consumul de droguri etc.

 

Mai mult decat o oportunitate excelenta de colaborare si schimb de experienta pentru sute de experti europeni, conferinta a fost un alt semnal ca reducerea riscurilor este, la baza, despre demnitate si respectarea drepturilor omului pentru toate persoanele, fie ca sunt consumatori de droguri, persoane care traiesc cu HIV sau alte categorii.

 

Conferinta a fost organizata de Correlation Network in colaborare cu retele si parteneri  romani (Carusel, Agentia Nationala Antidrog, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania, Facultatea de Sociologie şi Asistenta Sociala, UB, Aras Bucuresti, Romanian Harm Reduction Network – RHRN, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale) si internationali AIDS Action Europe HA-REACT, Eurasian Harm Reduction Association – EHRA.

Raport anual 2017

key visuals_1

De sase ani ne concentram asupra nevoilor celor mai vulnerabili dintre noi, de cei de care prea putini se ocupa, de cei care sunt prinsi intr-un carusel al vulnerabilitatilor multiple care este greu de oprit fara sprijin.

 

Din 2011, cand un grup de activisti si profesionisti in domeniul reducerii riscurilor au pus bazele asociatiei, ne-am propus sa imbunatatim calitatea vietii acestor persoane, fie ca sunt consumatoare de droguri, persoane care practica sexul comercial, care locuiesc pe strada sau traiesc in saracie, persoane care se confrunta cu marginalizare si excluziune sociala. Iar de cele mai multe ori, clientii nostri cunosc prea bine mai multe astfel de vulnerabilitati.

 

Aceasta este raportul nostru anual pentru activitatile desfasurate in 2017.