Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu își propune să vină în sprijinul persoanelor care se confruntă cu sărăcie extremă și alte vulnerabilități asociate precum lipsa actelor de identitate și a asigurării medicale, locuire precară și lipsa accesului la utilități (apă curentă, electricitate, încălzire), afecțiuni medicale severe.
Printre serviciile oferite se numără asistență socială, socializare, educație financiară și educație pentru sănătate, precum și de hrană caldă, posibilitatea de a face duș, de a se tunde, de a-și spăla hainele sau de a primi altele la schimb. Accesul la serviciile Centrului Comunitar Grivița-Cișmigiu nu este condiționat de existența unui act de identitate sau a altor documente.
“Aici mă tratează ca pe un om. Vorbește frumos cu mine, mă ajută cu ce am nevoie, fac duș, mănânc bine. Mi-a promis că-mi face și buletin, că l-am pierdut acum mulți ani și n-am știut cum să procedez” – Domnul Nelu, beneficiar.
“Ne-am dorit foarte mult să deschidem un astfel de spațiu în centrul Bucureștiului, mare, ușor accesibil și gândit să răspundă nevoilor complexe pe care le au oamenii fără adăpost. Mai mult decât haine, duș sau hrană, indispensabile, firește, oamenii au nevoie de o vorbă bună, au nevoie să fie ascultați și tratați cu respect. La Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu și, de altfel, în toată activitatea Carusel, valorile după care ne ghidăm în absolut tot ceea ce facem sunt demnitatea umană, drepturile omului și respectul pentru celălalt.” – Marian Ursan, Director Asociația Carusel.
În Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu, asistenții social sunt alături de oamenii vulnerabili, îi sprijină în obținerea actelor de identitate, a actelor medicale sau a altor tipuri de documente. Vulnerabilitățile lor sunt multiple așa că, de cele mai multe ori, sprijinul este integrat pe mai multe paliere. Se urmărește realizarea unei evaluări socio-economice și a unui plan individualizat de intervenție, asumat atât de beneficiar, cât și de un asistent social Carusel din echipa centrului.
“Oamenii nu vin aici doar pentru ca să facă un duș sau să mănânce. Oamenii vin ca să fie ascultați. Poveștile lor sunt adesea sfâșietoare. Pentru unii dintre ei, aici este singurul loc unde se simt respectați, ascultați și în siguranță. Mi-aș dori foarte mult ca cei care îi judecă, îi disprețuiesc sau îi agresează pe cei vulnerabili să vină o zi aici pentru a le asculta poveștile. Ar înțelege, poate, că sărăcia nu e o alegere, ci ține de un context social pentru care suntem cu toții responsabili” – Ana Corello Staicu, coordonatoare Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu.
Mai mult, Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu organizează acțiuni în parteneriat cu instituțiile abilitate ale statului, cum ar fi campanii de vaccinare pentru oamenii fără adăpost. În viitor, Asociația Carusel plănuiește organizarea de evenimente socio-culturale și educaționale pentru oamenii aflați într-o situație precară, cum ar fi piese de teatru, workshop-uri vocaționale sau evenimente de socializare.
Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu este un proiect inițiat cu sprijinul ING Tech, parte din eforturile companiei de a susține populația din zona Grivița.
Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu este găzduit într-o clădire pusă la dispoziție de către Primăria Capitalei, prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului București.
Adresa: Sfântul Constantin nr. 8
Telefon: 031 437 0520
Program: Luni-Joi, 12:30-17:30
În această perioadă, cei mai vulnerabili sunt refugiații din Ucraina, care fug din calea războiului. Le datorăm solidaritate și prietenie. Pent...
Oamenii au nevoie să mănânce. E o nevoie primară, care ne asigură supraviețuirea, fie că avem o casă unde să ...
Centrul ILO - Ferentari este un program de servicii integrate, sociale și de sănătate, dezvoltat în Cartierul Ferentari. Centrul își propune s...