Bucătăria Comunitară

Bucătăria Comunitară

Oamenii au nevoie să mănânce. E o nevoie primară, care ne asigură supraviețuirea, fie că avem o casă unde să stăm fie că, din nefericire, locuim pe stradă. Pentru oamenii fără adăpost, este o nevoie cu atât mai greu de îndeplinit. Dar mâncarea înseamnă mai mult decât satisfacerea unei necesități primare. Înseamnă grijă, inspirație, conexiune cu ceilalți, înseamnă responsabilitate, învățare și nevoia de a da mai departe. 

 

Bucătăria Comunitară Carusel (Grivița-Cișmigiu) este un proiect născut din nevoie, pasiune și ambiție. Nevoia de a hrăni oamenii în dificultate, pasiunea pentru gust, contrașt și texturi, ambiția de a transforma bucătăria într-un hub educațional care să ducă binele mai departe. 

În primul rând, Bucătăria Comunitară va fi responsabilă de prepararea hranei pentru centrele comunitare Grivița Cișmigiu și Ilo Ferentari, unde oamenii fără adăpost sau aflați în stare de extremă vulnerabilitate vin pentru o masă caldă, un duș și pentru servicii sociale adaptate nevoilor lor. Mai mult, pachetele cu hrană pentru echipa de teren a Carusel, care sprijină oamenii fără adăpost aflați pe străzi, vor pleca tot de aici. 

Acest loc este menit însă să poată hrăni și trup și suflet. Poate să formeze, să informeze și să alimenteze nu doar cu hrană ci și cu creativite acolo unde nevoile zilnice sunt mai apăsătoare ca niciodată. Hrana pe care o primesc oamenii aflați în situații vulnerabile înseamnă mai mult. Înseamnă “îmi pasă”, înseamnă grijă și înseamnă solidaritate.

Este un spațiu deschis pentru cursuri, workshop-uri și masterclass-uri, un spațiu din care nu ies doar farfurii de mâncare ci și idei, tehnici și obiceiuri pe care să le iei cu tine acasă. 

Aici, bucătarii gătesc cot la cot cu voluntari, viitori bucătari în sesiuni de practică, parteneri, dar și Chefi reputați și invitați din cele mai diverse domenii. Toate acestea trebuie să ajungă la oameni și să inspire, așa că ne vom spune povestea și în online, prin filme și imagini, acolo unde ne vom întâlni cu oricine va dori să se inspire, să învețe și să susțină cauza. 

Mai mult decât o bucătărie socială, Bucătăria Comunitară Carusel va fi un loc care aduce laolaltă oameni, care transmit grijă și solidaritate prin hrană și care învață, de fapt, un alt fel de a se uita la actul preparării de mâncare.