
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
„Suntem ca triburile alea – dacă prindem ceva, mâncăm, dacă nu, nu”, „Pe străzi am crescut. Copiii au crescut pe străzi. Nu mai am soț, mă bătea. Veneam vânătă, tăiată”, „Eu mă spăl cu apă rece. Mie, ca femeie, îmi place să fiu curată. Chiar dacă mă spăl cu apă rece și răcesc, măcar știu că sunt curată”, „A trebuit să fug de acasă ca să scap de bătaie”, „Suport greu frigul, dar ce să fac?” sunt doar câteva dintre vorbele spuse, de-a lungul timpului, de către oamenii fără adăpost atunci când se întâlneau cu echipa Carusel, pe teren, la adăpost sau la centrele comunitare.
Nevoile oamenilor fără adăpost sunt multiple, complexe și vocea lor e adesea neauzită. Sunt invizibili pentru societate. Acești oameni suferă de multiple probleme, corelat cu lipsa unei locuințe, insecuritate fizică, lipsa actelor de identitate, probleme de sănătate, educație precară, inaccesibilitate a pieței muncii.
Nu se știe câți oameni dorm pe străzile Bucureștiului, câți sunt vârstnici, câți sunt bolnavi și de ce boli suferă, câți au nevoie de acte, câți se confruntă cu afecțiuni mintale sau câți cu dependențe. Ce știm este ce vedem pe stradă, problemele pe care ni le povestesc sau că pe timp de iarnă foarte puținele adăposturi sunt suprapline. Mai știm că până în mai 2019 la nivelul Bucureștiului erau depuse 14178 dosare pentru locuințe sociale, municipalitatea având 13 locuințe libere.
Printr-un nou proiect început alături de CeRe, “Vocea cetățenilor fără adăpost” ne propunem ca interesele și nevoile persoanelor care trăiesc pe stradă să fie mai întâi inventariate, apoi mai bine reprezentate în spațiul public și pe agenda instituțiilor publice responsabile.
Toate acestea sunt întreținute și adâncite de lipsa oricăror politici de locuire socială la nivelul Bucureștiului și de calitatea slabă și insuficientă a serviciilor sociale adresate persoanelor fără adăpost. Ne propunem să le mapăm și pe acestea, pentru a avea o imagine clară atât asupra nevoilor, dar și asupra potențialelor soluții oferite de instituțiile abilitate. Mergem mai departe și facem advocacy, pe baza datelor concrete dar și a experiențelor adunate, pentru cauza oamenilor fără adăpost.
Combinând experiența Carusel (servicii sociale) cu cea a CeRe (organizare comunitară și advocacy), urmărim implicarea directă a unui număr de 40 de persoane fără adăpost într-un proces de organizare comunitară de lungă durată, care va presupune activități de îmbunătățire a stimei de sine și advocacy pentru măsuri concrete de rezolvare a unor probleme identificate chiar de către cei implicați.
„Proiectul, ce va dura doi ani, este derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, în parteneriat cu Asociația Carusel și beneficiază de o finanțare în valoare de 203.100,95 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.”