Iarna și pandemia cresc distanța dintre nevoile persoanelor fără adăpost și serviciile oferite de municipalitate

Carusel Fără categorie octombrie 28, 2021

 

 

 

 

 

Raportul “Vocea cetățenilor fără adăpost – O diagnoză a serviciilor oferite de municipalitate”, lansat de către CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Asociația Carusel, arată cum serviciile oferite de municipalitate nu  răspund decât parțial problemelor complexe cu care se confruntă cetățenii fără adăpost din București. Raportul este disponibil aici.

Raportul a fost punct de plecare pentru o întâlnire online cu autoritățile, organizată astăzi, 26 octombrie, de CeRe și Carusel. La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor direcțiilor de asistență socială din Municipiul București, viceprimarii a două Sectoare și câteva organizații care lucrează cu persoane fără adăpost.

Discuția cu autoritățile a fost dedicată soluțiilor urgente ce trebuie luate pentru protejarea persoanelor care trăiesc pe stradă, în contextul unei ierni ce se anunță dificilă, mai ales în condițiile epidemiologice actuale.

Concluziile întâlnirii dintre reprezentanții societății civile și autorități: 

Nevoia de a crește capacitatea de găzduire pe timp de iarnă este evidentă. 

Totuși, în acest moment, conform discuțiilor, doar Primăria Sector 6 și Primăria Municipiului București iau în calcul identificarea unor soluții pentru creșterea capacității adăposturilor, în acord cu regulile impuse de pandemie. Soluțiile identificate sunt de extindere a capacității adăpostului, pentru Sectorul 6, respectiv identificarea unor noi spații de cazare de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului București. 

Unele dintre sectoare menționează că nu văd altă soluție pentru extinderea capacității existente altfel decât prin supra-aglomerarea adăposturilor actuale. 

Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Cosmina Simiean, a prezentat situația persoanelor fără adăpost cazate la Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți Sf. Ioan” în noaptea dintre 25 spre 26 octombrie, cifre care subliniază nevoia de dezvoltare a acestor capacități la nivelul Sectoarelor: 

“Suntem foarte departe de a spune că nouă ne ajung locurile pe care le avem în adăpost. Adăpostul din sectorul 3 este închis, adăpostul Văratec (sau celălalt) este închis. Noi la ora asta avem deschise două adăposturi – Pallady, pe care noi nu avem luxul de a-l închide și de a-l desplojnița cum aveți toți ceilalți (n. toate celelalte adăposturi). La Pallady au fost aseară 146 de persoane și la Filaret, adăpostul de femei au fost 29. Sectorul 1 – o persoană, Sectorul 2 – 4 la Palady, 3 la Filateret, Sectorul 3 – 52 la Pallady și 10 la Filaret, Sectorul 4 – 13 la Pallady și 3 la Filaret, Sectorul 5 – 22 la Pallady și 4 la Filaret, Sectorul 6 – 6 la Pallady și 1 la Filaret.  

Aceasta este situația de aseară, plus serviciile de zi care sunt sufocate. Evident că și în această iarnă o să închiriem niște facilități, nu hoteluri. Primăria Capitalei va interveni și în această iarnă și suntem în procedură de a căuta o locație de cazare pe care să o putem gestiona cu resursele pe care le avem.” 

Printre concluzii este și nevoia de creștere a calității serviciilor din adăposturile de noapte din București. Multe persoane evită cazarea în adăposturile municipalității din cauza condițiilor de cazare. 

“.Dacă nu ai un adăpost asigurat este foarte greu să reziști pe stradă, mai ales că vin și alții și te iau din somn, așa, te iau la bătaie. Cu bâte, cu răngi, cu ce au. Poate aveți grijă și de noi, că și noi facem parte tot din țara asta.“ – extras din intervenția pe care a avut-o astăzi la întâlnire unul dintre clienții Asociației Carusel. 

Dincolo de găzduire, în condiții de iarnă rămân necesare serviciile în stradă și cele pentru persoane sau familii care se adăpostesc în spații improvizate sau clădiri abandonate.

A reieșit de asemenea nevoia de coordonare între Direcțiile de Asistență Socială de la nivelul Sectoarelor și cea de la nivelul Municipiului București, asta în condițiile în care lipsa de comunicare între instituții poate conduce la falsa senzație că există locuri suficiente în adăposturile de noapte din București.

Puteți citi raportul integral aici.

Proiectul “Vocea cetățenilor fără adăpost” este derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, în parteneriat cu Asociația Carusel și beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.