Scrisoare deschisă adresată autorităților publice privind vaccinarea persoanelor fără adăpost

Carusel Fără categorie noiembrie 15, 2021

 

 

 

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

 

Alături de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, am adresat astăzi o scrisoare deschisă, adresată autorităților publice, prin care le solicităm organizarea unei campanii de vaccinare împotriva virusului SARS-COV-2 în Municipiul București, dedicată persoanelor fără adăpost, inclusiv a celor fără documente de identitate. Există limitări cu care aceste persoane se întâlnesc atunci când doresc să se vaccineze, limitări pentru a căror depășire este necesară intervenția și suportul autorităților. Detalii în scrisoare.  

Scrisoarea a fost adresată: Dlui Valeriu Gheorghiță, Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 Dlui Raed Arafat, Secretar de Stat Departamentul pentru Situații de Urgență Dnei Georgiana Alexandra Văcaru, Prefectul Municipiului București Persoanele fără adăpost sunt dintre cele mai vulnerabile la infectarea cu acest virus, sunt persoane cu grave probleme de sănătate, ce se vor acutiza pe perioada iernii.

 

Stimată doamnă, Stimați domni, 

 

Asociația Carusel și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică vă solicită organizarea unei campanii de vaccinare împotriva virusului SARS-COV-2 în Municipiul București*, dedicată persoanelor fără adăpost, inclusiv a celor fără documente de identitate. De asemenea, vă propunem o scurtă întâlnire pentru a discuta detaliile unui astfel de demers. În acest moment, Carusel are două centre de zi în care furnizează servicii persoanelor fără adăpost (Centrul Comunitar ILO-Ferentari, localizat în Str. Sold. Tunsu Petre, nr. 23A, Sector 5, București și Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu, localizat în Str. Sfântul Constantin, nr. 8, Sector 1, București) pe care le pune la dispoziția autorităților pentru organizarea acestei campanii de vaccinare mobile.

Persoanele fără adăpost sunt dintre cele mai vulnerabile la infectarea cu acest virus, sunt persoane cu grave probleme de sănătate, ce se vor acutiza pe perioada iernii. Accesul la servicii de sănătate și posibilitatea de a se îngriji sunt cvasi-inexistente.  Posibilitatea de a respecta  obligațiile de carantină sau de a-și reduce deplasările este minimă, în condițiile în care nu au o locuință.  De aceea, vaccinarea, în opinia noastră, este urgentă pentru acest grup  de cetățeni. 

În acest moment accesul lor la vaccinare este redus. La reticența pe care o regăsim și în cadrul populației generale, se adaugă accesul redus la servicii publice de sănătate (precum centrele de vaccinare). O altă particularitate care face imposibilă vaccinarea în condițiile actuale este lipsa actelor de identitate pentru parte dintre aceștia.

În aceste condiții, este absolut necesară medierea accesului la vaccin pentru persoane fără adăpost, prin unități mobile. Pentru a sprijini acest demers, Carusel pune la dispoziție cele două centre, tocmai pentru că clienții organizației deja frecventează aceste două sedii și pentru a asigura sprijinul nostru în încercarea de crește aderența la vaccinare a clienților Carusel.  Menționăm că, în cadrul acestor unități, este necesară prezența instituțiilor publice care pot identifica pe loc persoanele fără acte de identitate (Poliția Locală), pentru a facilita accesul la vaccinare pentru persoanele fără acte de identitate valabile.  Este de datoria instituțiilor publice să se asigure că toți cetățenii României au acces la vaccin. Iar în cazul persoanelor fără adăpost, doar în această formulă se poate asigura vaccinarea. 

Organizațiile noastre își afirmă disponibilitatea de a sprijini desfășurarea acestei campanii de vaccinare în București și reiterăm invitația de a avea o discuție pe această temă.

 

*Propunerea noastră vizează Municipiul București strict pentru că aici ne desfășurăm activitatea. Dar suntem convinși că acest tip de intervenție este necesar în toate localitățile din România. 

 
––––––––––

Proiect derulat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică în parteneriat cu Asociația Carusel, cu sprijinul financiar  Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.