Ajutorul individual e neprețuit. Munca om la om nu poate fi înlocuită cu nimic. Nu este însă mereu suficient. Pentru schimbări pe termen lung, este nevoie de politici publice care să țină cont de realitățile din teren și de nevoile complexe ale oamenilor. Este nevoie de legi care să îi protejeze pe oameni și de intervenții la nivel instituțional pentru ca drepturile lor să fie respectate. De aceea, o componentă importantă a activității Carusel este aceea de lobby și advocacy pe subiecte care țin de viața și de nevoile beneficiarilor noștri. Orice inițiativă de acest fel este bazată pe studii, pe cele mai bune practici și pe recomandări internaționale în domeniu și, mai ales, pe realitățile din teren.
Iată câteva dintre inițiativele Carusel în materie de advocay și lobby.
Camerele de consum de droguri sunt locatii amenajate special in care persoanele dependente pot consuma droguri intr-un mediu sigur pentru sanatatea lor, in prezenta unei echipe multi-disciplinare de profesionisti. Obiectivele acestora sunt de a reduce riscurile de sanatate la care se expun consumatorii de droguri si de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii in comunitatile afectate de consumul de droguri.
Opt tari europene (Germania, Spania, Olanda, Elvetia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca si, cel mai recent, Grecia), Australia si Canada au permis infiintarea pe teritoriul lor a peste 90 de camere de consum de droguri. Acestea sunt in permanenta evaluate, urmarindu-se atat beneficiile cat si riscurile asociate.
Obiectivul acestui studiu este de a evalua oportunitatea si necesitatea infiintarii camerelor de consum de droguri in Bucuresti, ca parte a serviciilor de reducere a riscurilor adresate utilizatorilor de droguri. Raportul rezultat in urma studiului include informatii relevante extrase din documente internationale, studii, cercetari si rapoarte, dar si opinii exprimate de cei mai importanti actori si factori de decizie in cadrul unor chestionare si interviuri derulate in perioada cercetarii. Studiul prezinta conceptul camerelor de consum, beneficiile si riscurile asociate, date privind camerele de consum care functioneaza in acest moment in lume, consumul de droguri in Bucuresti si serviciile de reducere a riscurilor existente, cadrul legal, concluzii si recomandari.
Asociatia Carusel a participat, impreuna cu ARAS Timisoara, SASTIPEN si Centrul de Resurse Juridice, la dezvoltarea unui document de pozitie privind accesul la documente de identitate al persoanelor vulnerabile.
Documentul de pozitie analizeaza contextul legislativ privind asigurarea dreptului la identitate in Romania, obligativitatea dovezii domiciliului pentru obtinerea unui act de identitate, efectele legislatiei, cat si problemele structurale pe care le intampina persoanele vulnerabile, respectiv persoanele fara adapost si persoanele de etnie roma care nu pot face dovada domiciliului. Totodata, documentul analizeaza si efectele actului de identitate provizoriu, act care are potentialul de a spori discriminarea persoanelor marginalizate, intrucat indica starea de vulnerabilitate cu care aceste persoane se confrunta.
Citește documentul de poziție despre accesul la acte de identitate
În această perioadă, cei mai vulnerabili sunt refugiații din Ucraina, care fug din calea războiului. Le datorăm solidaritate și prietenie. Pent...
Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu își propune să vină în sprijinul persoanelor care se confruntă cu sărăcie...
Oamenii au nevoie să mănânce. E o nevoie primară, care ne asigură supraviețuirea, fie că avem o casă unde să ...